AFRIČKA ŠLJIVA – DRVO LJEKOVITE I POTENTNE KORE!

KORA AFRIČKE ŠLJIVE

Afrička šljiva spada u zimzeleno drveće vrlo ljekovite kore. Potječe iz Afrike i s Madagaskara. Može narasti vrlo visoko (i do 25 metara). Raste u tropskim šumama  i to na nadmorskoj visini iznad 1000m.

PLOD AFRIČKE ŠLJIVE NE PADA

Plod Afričke šljive je crvene ili smeđe boje, ali ima dosta gorak okus te stoga nije pretjerano omiljen u redovitoj ljudskoj prehrani. Uglavnom ga konzumiraju majmuni i ostale životinje. Na taj način se i raznosi sjeme u divljni. Također afrička šljiva je poznata i pod nazivom pigeum, a latinski Prunus Africana, Pygeum Africanum. Zanimljivo je spomenuti kako plod Afričke šljive ne pada, već se bere.

LJEKOVITOST I DJELOVANJE AFRIČKE ŠLJIVE

Ljekovita kora Afričke šljive se koristi za alternativno liječenje prostate. Dokazano je da djeluje kod blažih i srednjih oblika povećane prostate i benigne hiperplazije prostate. U afričkoj tradicionalnoj medicini se primenjuje u svom prirodnom izvornom obliku. Tek je od 1700., s dolaskom kolonijalizma i otkrivanja tradicionalnih ljekovitih biljaka Afrička šljiva počela s primjenom i u Europi, prvenstveno u vidu biljnih proizvoda.

Lokalno stanovništvo na terenu, gdje Afrička šljiva i raste, koristi koru u obliku praha ili čaja, za očuvanje prostate, ali i kao afrodizijak.

Ustanovljeno je da pigeum ekstrakt iz kore djeluje na smirivanje svih simptoma koji prate povećanu prostatu ili upalu prostate. Pozitivno utječe na lakše mokrenje, smanjenje boli pri mokrenju i učestalost mokrenja kao i na rijeđe noćno mokrenje.